Kira Vendéglő – Békéscsaba

Látogatásunk ideje 2019.10.04.

Békéscsabán történt geoládázásunk után jöttünk el ide. Ezt a helyet úgy hirdetik, mint “Az ország első cigányvendéglőjét”. Mivel volt szomszédaink révén, már régebben megismerkedtünk a cigányos konyhával, ami nem teljesen a hagyományosra épült, kíváncsiak voltunk, milyen lehet ez a cigány vendéglőnek hirdetett hely. Szeretném előrebocsátani, hogy kritikánkat és véleményünket előítélet mentesen alkottuk meg. Korábbi, segítő munkáink során, sok romával és kultúrájuk egy részével is megismerkedhettünk, ezért most az ételek vannak soron. Lépjünk hát be a Vendéglőbe!13 óra körül érkeztünk. Ahogy beléptünk, szinte üres étterem fogadott. Talán egy asztalnál ült valaki. Körülnéztünk és láttuk, hogy önkiszolgáló rendszerben működik a vendéglátó egység. Az épület előtt egy megállítótáblára Választékés a pult mellett a falon lévő táblára van felírva az aznapi választék ,amit a pultnál lehet kérni. A pulthoz lépve nézegettük az ételeket, melyek jó része mindennapos étel volt, nem igazán tűnt cigány fogásnak. Kb. 8-10 féle étel lehetett előttünk egy melegítő pultban. Vé szokás szerint a bőség zavarával küzdött, (na meg a válogatósságával), nem igazán tudott választani. A cigány konyhán általában nehéz ételek szerepelnek, Vé pedig az ilyeneket nem szereti. Én viszont nagyon. Közben jött egy társaság, akiket előre engedtünk, míg Vé válogat. Én végül Cigánykáposztát kértem, ami naponta szerepel a kínálatban. Erre kicsit várni kellett, addig nézegettem az ételeket. Előttünk a társaság nagy része rántott húst kért. Mit ne mondjak! Egy férfitenyérnél is nagyobb szeleteket adtak! Ínycsiklandóan nézett ki a Túrós nokedli tepertővel. Legközelebb ezt biztosan megkóstolom. Vé végül is egy kisadag Csípős kolbászt választott hagymás burgonyával (ha már Békéscsabán, a kolbász hazájában vagyunk!). Mindketten kértünk Bodagot (cigány kenyeret) is az ételhez. Közben elkészült (megmelegedett) az én cigánykáposztám is. Kértünk még két kis dobozos Heinekent, majd leültünk a szépen terített asztalhoz. Meg kell mondjam érdekes ellenpont volt. A tálca, amire az ételt raktuk, bizony kellemetlenül zsíros tapintású volt. Az asztalon viszont az evőeszközök ragyogó tisztán csillogtak. Szalvétával, vizes kancsóval, pohárral normálisan megterített asztalok vannak az étteremben. De a tálcákat is elmoshatnák alaposabban! A személyzet egyébként kedves, udvarias. Családi vállalkozásban üzemeltetik a vendéglőt. A sört kitöltötték nekünk pohárba és úgy hozták az asztalunkhoz. Nekiláttunk az étkezésnek. Nekem nagyon furcsa volt ez a cigánykáposzta!

Cigánykáposzta és bodag
Cigánykáposzta és bodag

Legjobb tudomásom szerint ezt az ételt libából, kacsából, zsírosabb tyúkból főzik. Az interneten utánajárva is, a legtöbb recept ilyen hozzávalókat tartalmaz. Amit én kaptam, az leginkább olyan volt, mintha egy szabolcsi töltött káposzta paradicsomos, aprókáposztás alapjára, raktak volna két, vízben főtt töltött káposztát. Az eltérő hőmérsékletű alkotórészek is biztosítottak róla, hogy ezek a tányéromon találkoztak először. Ráadásul a töltelékben lévő húsnak is, a szupermarketekben vett, lejárt hűtőházi tárolási idejű hús íze (azaz semmilyen íze) volt. Bár a cigány konyha kevés féle fűszert használ, de azzal nem szoktak spórolni. Szóval ez nem sokban különbözött a boltokban kapható, előrecsomagolt, mirelit káposztáktól. A paradicsomos alap jóízű volt, de az igazi szabolcsi nyomába sem léphet. Vé sem volt oda túlzottan a kolbásztól.

Csípős kolbász hagymás burgonyával
Csípős kolbász hagymás burgonyával

Bár jobb volt az íze, mint amihez a munkahelyén szokott, de a gyerekkori, a hentesmester nevelőapa által készítettnek nyomába sem léphetett. Az adagokkal nem volt probléma, simán jól lehetett velük lakni. A bodag viszont nagyon finom volt! A puha belső és a nem túl kemény, de mégis szilárd héj egyszerűen pompás volt. A bodag egyébként kovásztalan tésztából, általában szódabikarbónával, ritkábban élesztővel készül. Legtöbbször platnin, esetleg tepsiben sütik ki. Sok helyen kevernek bele tepertő vagy kolbász morzsát, hogy gazdagabb legyen. Ez csak natúr tészta volt, de ez volt az étkezés fénypontja. Étkezés után még beszélgettünk és nézelődtünk.

A vendégek folyamatosan érkeztek. Mikor távoztunk, már 5-6 asztalnál is ültek. A Vendéglőben rendszeresen szokott cigányzene szólni. Ezt egy szintetizátor segítségével “követi el” a zenész. Nekünk csak a mennyezeti hangszórókból áradó konzerv hagyományos és mai cigányzenéhez volt szerencsénk. Meg valami riporthoz a királyságról, de nem igazán követtük figyelemmel. Nyilván a cigányos hangulathoz ez is hozzátartozik, de lehetne ezt kicsit minőségibb formában is művelni! A zenész helye mellett, a falon érdekességként egy bronzérmes (ha jól láttam) focicsapat 15 aranylábú fiújának láblenyomata van kirakva.cof
Összefoglalva, a várakozásainkhoz képest csalódást jelentett a vendéglő. Kicsit tematikusabb ételekre és környezetre számítottunk. Nincs egy határozott stílus. Kicsit cigányos, kicsit kínai, kicsit kommersz magyar, kicsit étterem, kicsit gyorsétkezde. Összességében számunkra ez zavaróan hatott. Jobb lenne felvállalni egy határozott irányt és ahhoz igazodni. Ami viszont kitűnő volt az a világítás. Csillog, ragyog, fényes minden, ahogy az a cigányságnál megszokott. Sajnos az asztalokon lévő műanyag csipke, kellemetlen tapintású műanyag borítóval (bár kétségtelenül ez is csillog), a gagyi határát súrolja.

Értékelés:
Külcsín: épület épület épület   (Általában tiszta, viszont műanyag csipkék műanyag abroszok alatt.)
Személyzet: szakács szakács szakács szakács  (Gyors, udvarias, kedves, de utólag vettük észre, hogy a kisadag ételt egésznek számolták és részletes számlát sem kaptunk, csak a bankkártyás fizetés igazoló cetlijét.)
Étel-ital: spoon_1f944 spoon_1f944 spoon_1f944   (Kevés kimondottan cigány étel, ami annak látszik sem feltétlenül az.)
Web: personal-computer_1f4bb personal-computer_1f4bb personal-computer_1f4bb  (Van saját és Facebookos honlap is. Az étterem hivatalos honlapján a Menü menüpont üres. Kicsit öntömjénező, marketingszagú az oldal. A Facebookos oldalon megtekinthető a napi kínálat, de visszanézve, ennek háromnegyede napokig ugyanaz. (Amíg nem fogy el, nem főznek újat?)
Ránk gyakorolt hatás: Christos Georghiou_SmileyFace_Shutterstock Christos Georghiou_SmileyFace_Shutterstock Christos Georghiou_SmileyFace_Shutterstock    (A meghatározhatatlan stílus, a kellemetlen tapintású műanyag asztalfedés, a kommersz ételek.)

A fentiek alapján kijelenthetjük:

Átlagos

Szerző: riasztos

Közlekedésmérnök vagyok. Szeretem a vasutat, a természetjárást és új helyeket megismerni. Mindezeket keretbe foglalja fő hobbim, a geocaching.